Annyiból kell megvédenem őket, hogy a riportban is elhangzott; miszerint ők nem hallgatják vissza a saját számaikat, így nem is tudják, hogy mi kerül kivágásra.
Ők beleírták a kormánykritikus részeiket, azaz ők elmondták a politikai részeket, csak hát "az olló" erősen dolgozott, hogy ez a 150 nézőn kívül máshoz ne jusson el.
A korábbi extended-ek vágásaikor én magam sem vettem észre efféle propagandát, mint az említett felvételen, amit a Humorórában is idéztem, tehát nagy általánosságban azért igazuk lehet.
Tény, hogy a "narancs-fetisiszták", köztük Fábryval úgy kanyarítják a felvételeket, hogy az jöjjön ki, aminek kell.
Fábry-ba még régen belevágtam az "őőő..." gondolkodó szócskáit, legutóbb már nem, mert annyi volt, hogy csak az ő számát emiatt még 30-40x kellett volna vágnom. De ez a lemenő adásban pont szépen és észrevétlenül ki volt vágva, így viszont sejthető, hogy a választások előtti "lehallgatott telefonok" felvételeinek kiszivárgása, ami a bíróság szerint "nem hiteles" (de most már mindegy is, mert csak a választáskor kellett hiteltelenítenie az ellenfelet) egy profi stáb munkája lehetett a saját propaganda-rádiójában... ha a kabaré stáb is tud ilyen szinten vágni, biztosan akadt ott egy üres stúdió.
A pénz nagy úr náluk... azért megnéztem egy Janklovics est jegyárait, ami egy Soroksári művházban 15e Ft volt, ők meg 3-4e Ft-os belépőkért lépnek fel ketten hasonló művházakban, tehát még osztódik is az összeg.
Tudod a mai világban a standup a "menő". Azt nem kell érteni, de erről is beszéltek, hogy a közönség a Jolikán nagyobbat nevet, mint rajtuk, mert a poénjaikhoz némi alapismeret szükséges (pl. a két roma zenész esetében mondjuk földrajzi ismeretek, ahol szó-viccelnek ezekkel). Vagy ahogy írtam is; a Maksa híradó "helyreigazítós" része esetében ez nem egy nagy poén, de ha az ember a valósággal párosítja (mint én), akkor már látja benne az aktuális történések elferdítését, ám ha nem vágták volna ki, akkor a "narancsvidék" nem értette volna, csak a másik oldal.
Említették, hogy próbálnak semleges álláspontot felvenni, ha netán politika kerül szóba, mert az ellenzék sem jobb (szerintem sem). Arról ők nem tehetnek, hogy mit vágnak ki, viszont ahogy mondták "végre" elérték azt a fizetési szintet a Fábry alatt, hogy szeressenek ott dolgozni. Az egy fix hely, fix fizetéssel. Nekik családjuk van, és nem haknizzák végig a hetet, mint a standup-brigád, azaz számukra is fontos lehet, hogy a RK tagjaiként van egy fix keresetük, amihez elég havi 4-8 számot írniuk. Az, hogy mi kerül adásba, nekik a gázsi szempontjából mindegy, de erről is beszélt egyikük, hogy volt rá példa, hogy egy korábbi anyagot adott le újra (direkt).
Én magam a Humorórát ingyen csinálom, a mixeimet ingyen teszem közre, mert nekem a pénz helyett az "elismerés", hogy 100-200 ember letölti és rendszeresen követi a munkásságomat, az is számít. Talán nekik is számít az, hogy a RK-ban vannak olyan emberek, ha nem is sok, de akik követik a munkásságaikat és a pénz mellett ez is motiválja őket, hogy ott folyamatosan dolgozzanak tovább.
Én e riportokat nem azért készítettem velük, hogy végül a RK hozzáállása miatt ők legyenek támadva. Nem hinném, hogy az ebben valóban illetékes Fábry is a mikrofonom elé ülne és válaszolna a kérdéseimre, majd egy az egyben vágatlanul ezt közzé is tehetném. (De ha bárki a RK stábból - fellépők, háttéremberek - megszólalnának, természetesen a riport lehetősége előttük is nyitva áll.)
Szóval az ő becsmérlésük helyett fogd fel úgy, hogy ők így látják "belső körökből", ahogy ezt elmondták. (Te ha a piros-kék kólánál dolgoznál, akkor szerinted a piros termékei rosszabbak, hiszen akkor inkább a pirosnál dolgoznál... nem? A pirosnál meg pont fordítva gondolkodnak. Azért meglepő lenne, mondjuk üzletkötő munkatársként ha egy étterem megvendégel, akkor a konkurencia italkínálatából kérnél.) Azaz ők a fix megélhetésük (és megbecsülésük) miatt bevállalják, hogy a poénjaik politikai olló áldozatai lesznek. Ők, elmondták a poént, a fizető közönséghez eljutott, a többi meg már nem érdekli őket.
Nem pont ide illő példa (mégis van némi párhuzam), ahol strandon már több éve fellépek, tavaly 1,5kW-al több fénytechnikát vittem, mint a megelőző években. Viszont a strand felszerelt annyi reflektort (amit nem volt hajlandó lekapcsolni, mondván akkor nem látják a fürdőzőket), hogy kevesebbnek látszott.
Egy ismerősöm, akinek van FB-je, idézte egy hozzászóló írását, miszerint "tavaly sokkal több fény volt", tehát lényegében engem "alázott", hogy kevesebbet, gagyibbat vittem, holott ez nem így volt (4 plusz lámpa volt a korábbiakhoz képest). Én jeleztem a strandnak, hogy a sok reflektor miatt e fények alig érnek majd valamit, a buli elején még 1 reflektor le is volt takarva (20 percig), majd már az sem.
Kifizették a fényeket és az idén is kérték. Arról én mint fellépő nem tehetek, hogy ők a reflektoraikkal el fogják nyomni és ezért megint "én leszek a hibás". De én is úgy vagyok vele, hogy én a magam tudása szerint leadom az estéket, kifizetnek és hogy utána mi lesz a visszhangja, már rohadtul hidegen hagy. Ha nem tetszene a vendégek többségének az, amit csinálok és kevésnek érezné azt, amit oda viszek, akkor nem engem hívnának.
Tehát a párhuzam: én is viszek oda egy műsort, amit a megrendelő (a kérésem ellenére) erősen korlátoz (elfolytja egyéb fényekkel), de amíg nekem kifizeti a teljes műsort (fénytechnikával), addig én azt is viszem és működtetem.
Ezek alapján akkor engem is csak a pénz motiválna? Nem. Megrendelnek valamit (tőlem zenei műsort, tőlük kabarészámokat), le lesz adva rendesen, de hogy mivel rondítanak bele a munkánkba, az SZERINTEM már nem a mi dolgunk. És ezért én nem hagynék ott egy melót, mert 1-2 ember panaszkodik... holott ott van a fény, ott van a poén a felvételen, hát oda kell menni, ahol egyben lehet hallani a poént és ahol a reflektor sem nyomja el az összes fényt.
Minden csak nézőpont kérdése.